3D Mens

Wie ik ben

Norbert Overvelde is een doorgewinterde professional in coaching, training en lezingen met twintig jaar ervaring in begeleiding. Hij specialiseert zich in het aanpakken van samenwerkingsvragen en leiderschap in uitdagende situaties met zijn driediMENSionale aanpak. 

Wie ben ik

De vraag Wie ben ik is feitelijk een denkvraag. Ik stel de vraag vaak tijdens leiderschap trajecten en diverse opleidingen en workshops. Het is een zogenaamde identiteits vraag.
In de kern ben ik vader, zoon, broer, partner, vriend, metgezel, reisgenoot, tijdgenoot. Ik ben enthousiast, betrokken, open, authentiek, eerlijk, stevig. Dan noem ik ook energiek, sportief, fit, geïnteresseerd, ontspannen. Het ligt eraan hoe je mij aantreft, want ik heb net als jij ook mijn ‘andere’ kant. Niet menselijks is mij vreemd. Ik noem het liever 3dmenselijk, ofwel de echtheid in mensen kunnen en willen waarnemen. Wie ik ben is het resultaat van vele jaren ‘werken aan mijzelf’ en dat kom je tegen bij mij als professional. De 3DMens ben jij ook, als je wilt kijken in de diepte. Die reis is onderdeel van mijn werk als professional. 

Na een periode van ondernemen en leidinggeven ben ik – na een periode van sluimerende onwetendheid – in 1999 begonnen met mijn verdiepende zoektocht. 

Nu kom je me tegen als begeleider, trainer, opleider, trainer, spreker met als specialisatie het aanpakken van samenwerkingsvragen en helpen bij het vormen van leiderschap in uiteenlopende situaties en relaties.
Ik doe dat inmiddels met mijn eigen 3DMens aanpak.

Vraag het aan anderen en ze zeggen dat ik een zorgvuldige, resultaatgerichte aanpak heb en het vermogen om verborgen patronen te onthullen. Sterk in relativering, maakt gebruik van humor, doortastend, positief, treffend.
De aanpak? Werken in het directe contact in de ontmoeting tussen mensen. Met passie en met betekenis voor betrokkenen. “het patroon leerbaar maken” is een van mijn uitspraken. In mijn aanpak schroom ik niet om te kijken op een laag die normaal gesproken niet bekeken wordt.

Om het plaatje compleet te maken over Wie ik ben voegde recent nog een opdrachtgever nog deze woorden toe (Norbert dit is iets voor jouw website…)
Ik prijs hem om originaliteit, vrijmoedigheid en creativiteit, waarbij hij beweegt tussen vorm en essentie en weet te benadrukken waar de kern ligt. Als expert in leiderschap en samenwerking biedt hij duurzame oplossingen voor onze organisatie en teams en individuen die streven naar groei en ontwikkeling in soms complexe situaties.

Welk levensverhaal heb jij?

Ik krijg te maken met conflicten of mensen die vastlopen in hun werk. Vaak merk ik dat mensen dat soort problemen het liefst zakelijk oplossen. Effe fixen, klaar!  Ik prik daar doorheen en let op de signalen, de tekens, ook degene die je onbewust geeft. Ik wil weten wie er schuilgaat achter elke professional. Welk levensverhaal heb je? Hoe komt het eigenlijk dat jij je collega’s wantrouwt? Of waarom ga je elke dag met buikpijn naar je werk? Mijn ervaring is dat als mensen snappen waarom ze dingen op een bepaalde manier doen, ze bewust het besluit kunnen nemen daarin te veranderen. 

Kennis en ervaringskundige

Sinds 2002 werk ik als coach en professioneel begeleider en heb een gedegen achtergrond. Ik volgde veel opleidingen in mijn vakgebied, ken veel achtergronden, theorieën en inmiddels honderden werkvormen. Ik kan kijken vanuit verschillende invalshoeken. Heb ervaring met allerlei hulpvragen, zowel therapeutisch als coachend. Ik werk met mensen, teams en hele organisaties om zaken aan te pakken. Wie ik ook begeleid: mijn uitgangspunt is altijd dat ik sterk in het hier en nu werk en samen ervaringen opdoen belangrijk vind. Ik geef ruimte aan de verhalen die er zijn die maken dat er vragen ontstaan. Als verhalen elkaar op de juiste manier ‘ontmoeten’ kan er ook een nieuw levensverhaal groeien.

Ik heb vele jaren leiding gegeven, ben in die zin ervaringsdeskundig en deze mix werkt prettig voor mijn opdrachtgevers. Leiderschapsvragen over macht en onmacht, uitsluiting, besluiteloosheid, pesten op de werkvloer, discriminatie, schuld en schaamte thematiek, intimidatie, sluimerend conflict, verander moeheid, machtsmisbruik, niet kwetsbaar durven zijn, fusie problemen en zelfs chantage. Ik kwam veel tegen in mijn carrière.
Geloof me: hier helpen geen kunstjes of wijze spreuken of inzichten van anderen. Ik leerde werken met de kern van een hulpvraag en de weg naar een oplossing die niet altijd de ideale weg is. Dat helpt mijn opdrachtgevers.

3DMens

Mijn bedrijf heet 3DMens. Ik geef trainingen, verzorg opleidingen en coach. De term 3D staat symbool voor het feit dat de mens centraal staat. Iedereen is zichzelf. Ik leer kijken in andere dimensies dan mensen nu kennen. 3D kijken is kijken in de diepte. Daar zit de echte waarheid over jezelf en de wereld. 3Dimensionaal in de dimensies in tijd van Toen, Tegenwoordig en Toekomst. 3D staat symbool voor het leerproces tussen niet weten en weten, de ’tussenruimte’ (ofwel het Japanse Ma ) in denken en doen. Ik kijk naar symptomen en oorzaken. Daar de juiste vraag bij vinden in een leerproces. Dat geeft houvast en is bevrijdend. In het individuele – of team proces wordt zowel het bewuste als het onbewuste aangesproken. Er wordt ‘geraakt’. Ik spaar mezelf niet als het gaat om mijn rol als begeleider, opleider, trainer en facilitator. Ik laat zien hoe bewegen echt werkt om verandering te krijgen. 3D betekent omgaan met thema’s als kwetsbaarheid en kracht, positief en negatief, rust en onrust en vrede en onvrede. Het hoort erbij.