3D Mens

Verdieping in de Dramadriehoek 4 en 5 april 2024

Heb je bij 3DMens de Workshop Doorbreek de Dramadriehoek gevolgd dan ben je misschien toe aan de Verdieping van de Dramadriehoek.

In deze tweedaagse workshop leer je nog beter kijken naar de principes van de Dramadriehoek. Jouw werkpraktijk geeft je mogelijk al veel inspiratie. Je herkent het vaak al snel. Het ‘drama’ tussen mensen is er niet zomaar, het zit ergens verborgen in ons diepere stuk.
Deze Verdiepings workshop gaat daar nader op in. De patronen waar je tegenaan loopt (zowel werk als privé) hebben namelijk iets met dat diepere deel van jezelf te maken. In de workshop kom je daar achter en leer je met gerichte technieken er mee om te gaan.

Je hebt al geleerd wat de (ego) rollen zijn die je al dan niet bewust inzet. Je weet ook hoe transacties werken in een interactie. Je weet hoe patronen ontstaan en groeien als ze niet tijdig worden herkent en verkent in diezelfde interactie.

In deze workshop gaan we een stap verder. Je leert  meer over de basis van de Transactionele Analyse en de uitwerking in de Dramadriehoek en systeemdenken. De drie (ego) rollen bevatten meer informatie dan je nu wellicht aanneemt. Jouw voorkeuren hebben te maken met onbewuste besluiten in jouw verleden. We gaan kijken naar jouw script en de scriptmatige kant van de Dramadiehoek die iedereen in zich heeft. Je leert hoe dat werkt, hoe het projectie mechanisme effect heeft tijdens de interactie met anderen en hoe jouw transacties onbewust meespelen, jouw Spel en jouw diepere drijfveren. Je ontdekt de boodschappen die jouw ouders je meegaven.

De opbrengst is een leerervaring die je niet eerder hebt gehad. Je duikt als het ware in de diepte, waarbij het vooral om het ontdekken gaat. De verdieping geeft ruimte om op een andere manier keuzes te maken in jouw persoonlijk leiderschap.

Werkwijze

Praktisch
Met voorbeelden uit de praktijk krijg je zicht op de patronen en gevolgen van drama. Jouw (leven en werk) praktijk is leidend. In de workshop verkennen we de dramarollen verdiepend en leer je ze te ‘ontmoeten’. De rollen zijn onbewust zogenaamde boodschappers. Daarmee ga je aan de slag. Ze sturen je op een onbewust niveau aan en bepalen daarmee de uitkomst. Je leert te herkennen en te beïnvloeden. We doen vooral oefeningen en opdrachten, vanuit jouw hoofd en vanuit jouw lijf. Individueel, in duo’s en kleine groepjes. We werken met grond – plafond modellen en opstellingen, waarbij de Dramadriehoek de ingang is. Van te voren krijg je een voorbereidingsvraag.
In deze verdiepingsworkshop zit ook theorie om soms de opdrachten en oefeningen beter te duiden.

Je werkt onder andere met vragen als:
Hoe werkt mijn scriptcirkel? Wat zijn onbewust (gestuurde) boodschappen die mijn gedrag beïnvloeden? Welk stressoren spelen een rol? Hoe werken mijn transacties in de driehoek? Hoe kan ik her-besluiten? Hoe herken ik de triggers? Hoe blijf ik ‘vrij’ om te kiezen en wat is een gezonde symbiose voor mij?

De doelgroep
De doelgroep voor deze workshop zijn eerdere deelnemers aan de Workshop Doorbreek de Dramadriehoek of mijn opleiding Coachend Werken deel 1 en 2 en mensen die al basis ervaring hebben met de materie Systeemdenken en de Transactionele Analyse.

Een basis voorkennis is dus wel nodig. Voorheen kwamen coaches, trainers, teamleiders hierop af en nu  ook mensen uit de dienstverlening en/of advies beroepen, en bv docenten, artsen, consultants, fysiotherapeuten, kortom medewerkers in welke professionele rol dan ook, die dagelijks met mensen werken en zichzelf en hun communicatie willen begrijpen.

De Dramadriehoek is een model uit de Transactionele Analyse (TA).

Onderwerpen

Tijdens de tweedaagse staan we stil bij Dramadriehoek zoals deze oorspronkelijk is bedacht door Stephen Karpman. We herhalen (opfris) kort de basis over deze driehoek met de (ego) rollen.

De drie dimensies (verleden, heden en toekomst) gebruiken we om de Dramadriehoek te verdiepen. Op dag 1 kijken we vooral naar het Verleden en Heden en op dag 2 naar de Toekomst.
Je kijkt naar de verdiepende lagen in de ego structuur van iedere rol (Aanklager, Redder en Slachtoffer), hoe deze zijn opgebouwd en daarmee naar jouw script en de ervaringen in jouw script (cirkel), hoe de ‘strooks’ uitwerken in het contact met anderen.

De workshop is in 3D, dat wil zeggen de Diepte Zien:
– Je leert jouw scriptpatronen
– Je oefent met jouw besluiten en her-besluiten
– Je verkent de gevoelens die werken als richtingbepalers
– Je zorgt dat het net (niet) veilig is
– Je snapt het Spelkarakter bij jezelf en het drama beter om er betekenis aan te geven
– Je leert hoe je driver systeem werkt en hoe tegenkrachten jouw lot bepalen
– Je ontdekt hoe je een patroon positief beïnvloed
– Je leert permissief te handelen
– Je leert handiger keuzes te maken.

Belangrijk: De Verdieping in de Dramadriehoek is een workshop waarbij je met name in contact met anderen leert over jouw eigen patronen. Een actieve inzet en een hoge reflectie bereidheid is nodig.

 

Donderdag 4 april en vrijdag 5 april 2024

Op dag 1 ben je welkom vanaf 09.30 uur en starten we om 10.00 uur. We hebben een dag programma en sluiten af om 18.00 uur. Binnen dat programma zitten voldoende pauzes en natuurlijk een heerlijke lunch.

Op dag 2 starten we 08.45 uur en stoppen om 16.00 uur en hebben we tussendoor onze lunch.

 

We hebben plaats voor 8-12 deelnemers.

Midden van het land, Utrechtse Heuvelrug. Locatie wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die eerder de workshop Doorbreek de Dramadriehoek hebben gevolgd en of de basis cursus Coachend Werken 1 en 2 hebben gevolgd.

De principes van de Dramadriehoek zijn bekend en je bent bereid verdiepend naar jezelf en anderen te kijken. De belangstelling voor deze workshop in het verleden trok teamleiders die verdiepend de interacties tussen mensen willen begrijpen, coaches en therapeuten met een basis in de TA.

We verwachten van de deelnemers dat zij voorbeelden uit de eigen persoonlijke (werk)situatie gebruiken.

Er is een basis voorkennis nodig vanuit de Transactionele Analyse.

Bij inschrijven vòòr 15 maart 2024 is de investering:
€ 685,- per persoon, exclusief btw.

Lunch en koffie/thee op de opleidingsdagen zijn bij de prijs inbegrepen.
Losse consumpties zijn voor eigen rekening.

Er is overnachting mogelijk optioneel (op basis van beschikbaarheid). 
Dit kost € 115,- per persoon inclusief ontbijt. Dit kun je apart aangeven in het inschrijf formulier. Je ontvangt dan contact gegevens van het hotel om zelf verder te reserveren. 

Na 15 maart as. is de prijs € 740,- per persoon, exclusief btw.
Inschrijven MET KORTING tot en met 1 maart 2024. 

Schrijf je met twee tegelijk in en en wil je dit op een factuur ontvangen, dan geldt de kortingsprijs van € 685,- per persoon als je inschrijft voor 15 maart as. 

Voor deze workshop kun je een overnachting los bijboeken. Geef dat aan bij het inschrijfformulier.

Let er op dat een overnachting aangevraagd kan worden, maar niet is gegarandeerd bij inschrijving. 

Let op: je ontvangt hierna de contact gegevens om reservering te doen bij het hotel. Dit gaat op basis van beschikbaarheid.