3D Mens

Van Teamcoach naar Dreamcoach?

Er zijn van die momenten als teamcoach die mij nog lang heugen. Die ervaringen zijn bijna te mooi om waar te zijn. In de Theory U noemen we dat ook wel de Presencing fase. Zo ook deze die ik graag met je deel. Uit privacy overwegingen benoem ik uiteraard niet de naam van de organisatie. Ik kan me wel voorstellen dat je denkt Was dat bij ons? Nou dat zou dan toeval zijn!

Dromen, durven en doen

Drie dagen met een team op de spreekwoordelijke hei. Op zich is dat al knap qua tijd en moeite, maar het zegt vooral ook wat over de verlangens van zo’n team. De leidinggevende (directeur) had het ergens bij de voorbesprekingen telkens over Zijn Dreamteam. Ik vroeg gekscherend dan zoek je zeker een Dreamcoach? Van het een(e woordgrapje) kwam het ander.

Met een team drie dagen op de hei met 3DMens. Dromen Durven Doen was het thema. Klopt: 3D! (PS deze titel had ik overigens al gebruikt ver voor het uitkomen van het boekje van Ben Tiggelaar, maar dat terzijde). Op dag 1 Dromen, dag 2 Durven en dag 3 Doen. Dan is de hei een prima plek om alle drie te Doorleven.
Op dag 2 gebeurde er iets opmerkelijks. Door een verhaal van een van de MT leden kwam het systeem (achter) deze groep in beweging. Het ging niet meer over de rollen, functies en prestaties. Het ging over de mensen erachter. Ofwel het systeem erachter! Een emotioneel persoonlijk verhaal kwam naar boven. Hoe Dromen en Durven in een prachtig duet elkaar gingen versterken. Er ontstond een shift in de groep. Het was raak. Op een diepere waarnemingslaag was ik zo geraakt dat ik de tranen maar even liet glinsteren op mijn oogbolletjes. Dit was een prachtervaring door het Lef en de Intimiteit die er was. De hele groep benadrukte later dat dit het moment was voor een transitie met elkaar. Van Dromen naar Doen. De Dreamcoach had zijn werk gedaan en kon weer teamcoach zijn. Zo voelde het achteraf.

Deze prachtige ervaring zegt wat over waar mensen toe in staat zijn bij alle soorten van uitdagingen waar teams voor staan. Je moet de Dagelijkse sleur wel Doorbreken met een Dag (of meer) en zinvol besteden aan de Daadwerkelijke missie die samen aangaat. Volgende keer? Met 3DMens.