3D Mens

Doorbreek de Dramadriehoek 18 en 19 april 2024

In deze tweedaagse workshop kijk je verder dan je gewend bent naar relaties en verhoudingen op de werkvloer. Je leert hoe ‘drama’ tussen mensen ontstaat, de achtergrond daarvan, je leert de patronen te herkennen en vooral hoe je deze kunt doorbreken.

Een Dramadriehoek ontstaat als in de communicatie onduidelijkheden ontstaan. Ongemerkt gaat dit een rol spelen in hoe we elkaar waarnemen en interactie hebben. Er zijn bedoelingen bij jezelf of de ander die je niet gelijk opmerkt en er wel degelijk zijn. In de driehoek zitten drie onbewuste rollen die we aannemen en die samen in een destructieve interactie kunnen komen en waarin we vervolgens in conflict komen. Het Dramadriehoekmodel is een hulpmiddel dat wordt gebruikt in analyses van de interactie tussen mensen, met name Transactionele Analyse.
Drie verschillende rollen zijn hierbij te onderscheiden: de Aanklager, de Redder en het Slachtoffer. Je krijgt tijdens de workshop inzicht in deze rollen, jouw onbewuste voorkeuren om in een rol te stappen en welke effecten dat heeft. Centraal staat hoe je de Dramadriehoek beleefd en kan doorbreken door gebruik te maken van de 3D-Driehoek.

Werkwijze

Praktisch
Met voorbeelden uit de werkpraktijk krijg je gelijk zicht op de patronen en welke gevolgen die hebben. Jouw praktijk is in de workshop de leidraad. Vanuit het systeemdenken kun je terug redeneren, maar ook voorspellen. In de workshop leer je aan de hand van oefeningen en opdrachten de rollen van de Aanklager, Redder en Slachtoffer te onderscheiden en te beïnvloeden. De werkwijze is zodanig dat je steeds een stapje dichter bij de antwoorden komt. Zowel hoe de Dramadriehoek te vermijden als hoe eruit te stappen als je erin zit.
Natuurlijk leer je de achtergronden/theorie en hoe je relatiepatronen kunt duiden.

Je werkt met vragen als:
Hoe voorkom je dat het drama groter wordt? Met welk gedrag en houding is er een broncode gelegd voor dit drama? Wat veroorzaakte dit? Je leert zulke drama’s al vroeg te herkennen en het patroon daarvan te volgen of te doorbreken.

De doelgroep
De doelgroep is breed voor deze workshop en je hebt geen speciale voorkennis nodig. Voorheen kwamen coaches, trainers, teamleiders, hierop af, maar tegenwoordig ook mensen uit de dienstverlening en/of advies beroepen, en bv  docenten, fysiotherapeuten, kortom medewerkers in welke professionele rol dan ook, die dagelijks met mensen werken en zichzelf en hun communicatie willen begrijpen.

De Dramadriehoek is een model uit de Transactionele Analyse (TA). Bij deze vorm van analyse kijken we vooral naar communicatievormen en gedrag.

Onderwerpen

Tijdens de tweedaagse staan we stil bij Dramadriehoek zoals deze oorspronkelijk is bedacht door Stephen Karpman. Je krijgt een korte basis inleiding over de driehoek en hoe de achterliggende principes uit de TA hierin doorwerken. Je onderzoekt in de drie dimensies – IK, JIJ en WIJ van 3DMens – naar de keuzes die je maakt en leert met welke interventies je op een gezonde manier de gewoontes doorbreekt.
Je leert over Zegelkaart, Spel, Script, Strooks, Ego rollen, Keuze Rollen en daarbij ga je op een praktische wijze jouw mogelijkheden verruimen.

De workshop voorziet in ruime aandacht voor praktische tips:
– in taal en houding herkennen van de rollen, hoe daarop te reageren
– hoe je op een aangename manier conflict bespreekbaar maakt
– hoe je de rollen kunt aannemen, maar ook weer kan afzetten
– hoe je de uitnodiging tot drama kunt omdraaien
– hoe je de ander helpt er in niet te stappen
– hoe je een patroon positief beïnvloed
– hoe je onderscheid maakt tussen patronen in denken en doen
– hoe je van een irritatie een optie maakt.

Belangrijk: De Dramadriehoek is een manier om te leren kijken en analyseren en daarbij ook een manier om – met een andere aanpak – gewoontes in communicatie te doorbreken.

18 april en 19 april 2024

Op dag 1 ben je welkom vanaf 09.30 uur en starten we om 10.00 uur. We hebben een dag programma en sluiten af om 18.00 uur. Binnen dat programma zitten voldoende pauzes en natuurlijk een heerlijke lunch. 

Op dag 2 starten we 08.45 uur en stoppen om 16.00 uur en hebben we tussendoor een heerlijke lunch.

We hebben plaats voor 8-12 deelnemers.

Midden van het land, Utrechtse Heuvelrug. Locatie wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Deze workshop is bedoeld voor iedereen bewuster wil werken met de eigen communicatie en het eigen leiderschap. De principes van de Dramadriehoek zijn – in brede zin – voor iedereen die belang hecht aan goede en zorgvuldige communicatie. De belangstelling voor deze workshop in het verleden trok leidinggevenden, coaches, verpleegkundigen, docenten, consultants, trainers, projectleiders, kwartiermakers, vanuit verschillende sectoren zowel profit als non profit.

We verwachten van de deelnemers dat zij voorbeelden uit de eigen persoonlijke (werk)situatie gebruiken.

Er is geen specifieke voorkennis nodig van de Transactionele Analyse.

Bij inschrijven vòòr 1 april 2024 is de investering:
€ 685,- per persoon, exclusief btw.

Lunch en koffie/thee op de opleidingsdagen zijn bij de prijs inbegrepen.
Losse consumpties zijn voor eigen rekening.

Er is overnachting mogelijk optioneel (op basis van beschikbaarheid). 
Dit kost € 115,- per persoon inclusief ontbijt. Dit kun je apart aangeven in het inschrijf formulier. Je ontvangt dan contact gegevens van het hotel om zelf verder te reserveren. 

Na 1 april as. is de prijs € 740,- per persoon, exclusief btw.
Inschrijven MET KORTING tot en met 1 maart 2024. 

 

Voor deze workshop kun je een overnachting los bijboeken. Geef dat aan bij het inschrijfformulier.

Let er op dat een overnachting aangevraagd kan worden, maar niet is gegarandeerd bij inschrijving. 

Let op: je ontvangt hierna de contact gegevens om reservering te doen bij het hotel. Dit gaat op basis van beschikbaarheid.