De Teamcoach blijkt een Hacker!

Een wat ongebruikelijke titel? Coaches verrichten eigenlijk Hackwerk! Coaches zijn hackers. Ofwel ‘white hats’. Wat White Hats zijn leg ik je verderop uit.

Of maak ik met deze stelling het vak coaching tot een activiteit die bij veel mensen negatieve reacties oproept? Want hackers worden vaak (negatief) geassocieerd met het illegaal binnendringen van computer systemen. Hacken is volgens sommige sites ‘het indringen van een computer en ongeautoriseerd bekijken van gegevens of ongeoorloofd daarvan gebruik maken’.
De oorspronkelijke betekenis van ‘hacken’ houdt in dat een bestaande technologie op een andere manier (een hack) wordt toegepast dan de ontwerper heeft bedoeld. Bv, zoals ik doe, een wasknijper gebruiken om een chips zak te sluiten in plaats van de was op te hangen….

Enfin, hacken is tegenwoordig duidelijk verbonden aan de informatietechnologie. Echter wat blijkt, veel hackers verdienen juist (veel) geld met het toepassen van hun technologische kennis op een legale manier. Ze doen juist goed werk, immers ze zijn ingehuurd om de ‘beveiligingslekken’ te ontdekken en te helpen bij het oplossen daarvan. Vaak met als doel om misbruik juist te voorkomen. Ik las onlangs dat dit type ‘white hats’ genoemd worden, ofwel goedwillende hackers. De kwaadwillende zijn ‘black hats’.

Laat dit even op je inwerken en lees dan verder….

Doen coaches niet hetzelfde?

Een (Team) coach gaat aan de slag in jouw systeem. Kijkt naar de patronen,  naar effectieve en niet effectieve verbindingen. Op verzoek wordt gekeken naar  lekken, die vinden ze, dringen verder door de beveiliging heen en komen zo ‘binnen’. Ze lezen ook nog eens de gegevens en vervolgens wordt onderzocht wat oplossingen kunnen zijn.
In coachtaal: de lekken zijn de manieren waarop de interacties tussen mensen niet verlopen naar het gewenste effect.
De beveiliging staat voor de thema’s binnen de communicatie die maken dat resultaat wel of niet wordt gehaald. Hier kun je ook ‘censuur’ lezen, want op allerlei manieren censureren mensen in hun communicatie wat er daadwerkelijk speelt. Dit pakt vaker niet dan wel goed uit!
Het uitlezen van de gegevens is wat de coach doet in zijn praktijk. In het hier en nu zeer alert zijn in wat de betrokkenen doen in hun communicatie. Is wat er NU speelt niet ook wat er speelt op de werkvloer? Wat heeft dat te maken met de coachvraag? Alle gegevens kunnen helpen om een oplossing te zoeken.

Is de coach een White Hat?

Gelukkig zijn de meeste coaches een ‘white hat’ ofwel een goedwillende hacker! Black hats (coaches waarbij hun eigen belang zwaar weegt, die kun je beter mijden, maar dat weet je van tevoren niet. Die gaan met je gegevens aan de haal, misbruiken en vervormen het beeld over je (of je) team en bieden je een oplossing die niet echt effect zal hebben of bieden je nieuwe problemen aan waar je niet om hebt gevraagd.

Tijd om gehackt te worden? Zoek de white hats…

Hier en daar gere-edit.
Eerder gepubliceerd op 12 april 2012 in het 3DMens blog.