3D Mens

De Houthakker

Het bos was altijd belangrijk geweest voor de bewoners ernaast. Het bos bracht hun natuurlijke geschenken in de vorm van hout en vruchten. Veel belangrijker nog: schaduw tegen de zon, stilte en rust. In die stilte ook de ruimte om de wonderen van het eigen hart te horen.

Op een dag kwam er een houthakker langs. Hij liep fluitend met zijn bijl op zijn schouder door het bos. De mensen aan de rand van het bos waren vroeger bang voor hem geweest. Met zijn bijl hakte hij er schijnbaar willekeurig op los. Het leek of hij met een zinloze vernietiging van het bos bezig was. Er werd natuurlijk uitgebreid over hem gesproken. De houthakker moest weg. Hun veronderstelling was dat hij de natuur kapot maakte en zinloos hun woud ten gronde richtte.

De bewoners gingen te rade bij een oude man die een stuk verder wat afgelegen woonde. Hij kende het bos als geen ander. Hij zou het vast wel met hen eens zijn dat de houthakker verjaagd moest worden. De oude man keek verbaasd op. “Ik heb hem juist gevraagd langs te komen. Zien jullie dan niet dat het bos aan zichzelf ten gronde dreigt te gaan. Het bos vernietigen…? denken jullie dat? Hij doet niets anders dan dood hout weghakken. Hij maakt ruimte voor de bomen die dreigen te verstikken. Het enige wat hij doet is wegnemen wat de natuurlijke groei van het bos belemmerd. dankzij hem kan het bos groeien als nooit tevoren”.

Wat vertwijfeld vertrokken de bewoners naar hun dorp terug. Al snel bleek dat de oude man gelijk had. Weelderig groeide het bos. Het bracht een rijke oogst van hout en vruchten. Veel belangrijker nog: het bracht schaduw tegen de zon, stilte en rust. En in die verstilling ook de ruimte om de wonderlijke verhalen van het eigen hart te horen.

Ooit afgevraagd waarom in mijn 3DMens logo de doorsnede van een boom zichtbaar is? 
Kenners van mijn werkwijze weten dat ik graag met de metafoor van het bos en specifiek de boom werk. De jaarringen vertellen over ervaringen. Zoek je nog beter in de jaarringen dan zie je de knoesten, de littekens die erin opgeslagen liggen. Zoom je uit dan zie je groei naar het licht en de wortels in de aarde. Hoe de bomen elkaar steun geven en elkaar helpen bij de groei.
Symboliek die bij de 3DMens hoort. 

Op 24 januari 2014 publiceerde ik dit artikel op mijn 3DMens blog. Nu een dikke tien jaar later klopt de inhoud nog steeds. 

Dit verhaal is geleend uit het boek De bestemming van het Systeem van Piet Weisfelt. blz 331. Dit is een Must Read voor alle professionele begeleiders in organisaties en teams.